De Wantrouwer

’s Avonds op de bank vroeg ze hem naar die knipoog van vanmiddag. Want het leek er wel op dat hij uitdagend liep te flirten met haar gay best friend. Daarop zei hij dat het een vliegje was die tegen zijn oogbol neerstreek, maar dat hij toch even zeker wilde weten of zij die niet opzettelijk in zijn richting had gestuurd. De telefoon ging en de gay best friend vroeg na of dit koppel zijn tas niet stiekem had gestolen. En op de achtergrond klonk de stem van een vreemde gast, die zei dat hij voor de zekerheid wel even wilde komen kijken.

Je kent ze wel… van die mensen die achter ieder gebeuren iets anders vermoeden. Ze denken dat het één geschiedt vanuit een andere agenda. Zelfs hun beste vrienden zijn niet veilig voor vermoedens van kwaadwilligheid. En als er dan een eerlijk antwoord volgt, dan nog willen ze het zelf gaan controleren.

Zo kan een jaloerse vriendin zelfs twijfelen aan de geaardheid van haar vriend.

Zo kan een vliegen vangende vriend zijn vriendin van een soort voodoo gaan beschuldigen.

En zo kan een gay met een vreemde gast zijn beste vrienden van diefstal beginnen te betichten.

Een knipoog afkeurende vriendin, een vals vermoedende vriend, of een verdacht makende gay met een vreemde gast… het maakt niet uit. De Wantrouwer denkt altijd dat er iets kwaads schuilgaat achter wat werkelijk gebeurt. Haar grondhouding is gericht op het waarnemen van tegenstrijdig gedrag. Zijn blik reikt niet verder dan een verkeerde interpretatie van een situatie. En zelfs als er geen enkele reden tot beschuldiging is, dan nog wil dit type zich er met eigen ogen van vergewissen of hetgeen gezegd wordt wel werkelijk waar is.

Misschien herken je dit verdacht makende type wel, die toch altijd iets meent te moeten controleren wat door een ander al goed gedaan is. En dat moet dan ook altijd meteen worden geklaard, anders kan hij niet slapen. Want ook al heeft zij bijvoorbeeld de voordeur net als anders al voor de nacht op slot gedaan, hij moet het toch even op blote voeten en met eigen ogen gaan nakijken om daarna pas rustig in zijn bed te kunnen blijven liggen. En ook al weet zij dat hij niet gay is, ze moet toch haar vermoeden ontkracht zien worden door het onwaarschijnlijke verhaal van een verkeerd aangestuurde vlieg.

Misschien heb je zelf ook wel eens van die momenten dat je denkt dat iets niet is wat wordt gezegd, of dat mensen iets anders van je willen dan ze zeggen. Maar waar komt dat wantrouwen vandaan? En hoe kan het vertrouwen dan weer teruggewonnen worden?

De Wantrouwer leert ons dat het niet altijd gepast is om je vermoedens te voeden en uit te spreken. Maar dit karaktertype leert ons ook te onderscheiden wanneer het gunstig kan zijn om je weer te concentreren op een reeds gewonnen vertrouwen. Want dat kan op een bepaalde manier de basis zijn van hoe je in het leven staat. De meeste mensen zijn namelijk niet kwaadwillend. Ze handelen vaak zelfs uit een bepaalde onwetendheid. En de meeste situaties hebben helemaal geen verborgen doomscenario van waaruit ze zijn ontstaan. Ze zijn gewoon een bepaalde samenloop van omstandigheden.

Met een grondhouding van vertrouwen in het leven kunnen staan is dan ook een groot goed. Het geeft je innerlijke rust en je omgeving zal zich beter op jou afstemmen. De Wantrouwer leert ons daarom dat we niet altijd zo overspannen hoeven te reageren. En we kunnen er ook van leren dat een zekere terughoudendheid van vermoedens op zijn tijd wel degelijk gepast is.

Vunzige vermoedens ten aanzien van het volgende karaktertype zijn echter wel vaak gegrond! Maar dat type gaan we de volgende keer bespreken. Dus tot dan!

Met wijsgerige groet,

Maurits van Sambeek


Twitter Facebook LinkedIn Volgen


De Wantrouwer

De IJdeltuit

De Naarling

De Viezerik

De Wantrouwer

De Zeurkous