De Beschikal

Daar kwam de dokter die duidelijk wist dat de patiënt nog niet genezen was. Maar toch bood hij haar een glaasje port aan, want zelf kikkerde hij daar altijd zo van op. De verpleegster begon erover dat het glaasje wel van erg mooi kristal was gemaakt en dat ze daarom zelf zo’n glas wil leren blazen, ook al kon ze niet goed tegen zoveel hitte. Daarop zei de man van de patiënt dat hij nogal eens graag naar whisky-proeverijen gaat. Het dieper kijken in de glazen die ze daar gebruiken zou pas echt tot genezing leiden!

Je kent ze wel… van die mensen die dingen zeggen of aanbieden wanneer eigenlijk niemand daarop zit te wachten. Ze bedoelen het goed, wellicht, maar ondanks die intentie is hun inbreng toch overbodig. Dat hebben ze zelf echter niet door en ze zijn dan vervolgens verbaasd dat ze ongelijk krijgen. ‘Maar ik bedoel het zo goed’, zeggen ze dan, ‘je weet toch dat ik regelmatig van die culinaire reisprogramma’s kijk’. ‘En ook al ken ik jullie huwelijk niet, het is toch beter dat je die discussie nu even staakt, want een vals woord naar elkaar kan leiden tot een echtbreuk of rauwe goedmaak-seks op een verkeerde plek.’ Dergelijke uitspraken getuigen duidelijk van enige ongepastheid.

* Zo kan een doordrinkende dokter een goedbedoeld maar verkeerd recept uitschrijven.

* Zo kan een glas beminnende verpleegster haar ondersteunende zorgtaak vergeten.

* En zo kan een proefgrage man met zijn geforceerde opmerking het alcoholpercentage van de conversatie opschroeven.

Een door port gedrogeerde patiënt, een culinaire kwibus, of een schijnbare relatie-expert die vooruitloopt op de mogelijke maar toch wat overdreven resultaten van een wederzijdse gedachtenuitwisseling… het maakt niet uit. Door De Beschikal krijgt een gewone situatie een nadruk die anders slechts als bijzaak zou worden afgedaan. Er moet nog even door worden gegaan over het feit dat een bal rond is. En als de logistiek planner spreekt over zijn werk van deze week, dan vraagt De Beschikal wat hij logisch vindt om volgend jaar in week 19 te plannen.

Misschien herken je dit bedisselende type wel, die toch altijd op de een of andere manier net over iets anders doorgaat dan wat eigenlijk relevant is. Je kunt er door verbaasd zijn of hem het liefst wijzen op z’n vreemde kijk op de zaak. En misschien ben je zelf ook wel eens ergens over begonnen, terwijl dat onderwerp totaal niet aan de orde was, hoewel het jou toch echt belangrijk leek.

Maar hoe kun je dan weten wanneer iets gepast is? En wanneer gaat iets aanraden te ver, zodat het zelfs bemoeizucht kan worden?

Als ook het gedrag van dit karaktertype ons leert dat timing van belang is, dan lijkt het hier meer te gaan over het kunnen afstemmen op de situatie. Het één past namelijk niet zomaar bij het ander. En wat hier een oplossing kan zijn, hoeft daar nog niet per se zinvol inzetbaar te blijken.

De Beschikal is dus enigszins aanmatigend in z’n spreken en handelen. Je zou van dit karaktertype dan ook kunnen leren wat een juiste maat betrachten is. Dat is dan niet zomaar iets extra’s van dit of wat minder van dat aanbieden. En het is ook niet zomaar een duidelijk aanwijsbaar midden.

Met mijn boek Jouw Geheime G.E.L.U.K. Formule kan je wel beter inzicht krijgen in wat een mooi midden zou zijn. Het gaat bij geluk namelijk om een goede afstemming van verschillende elementen die in het dagelijks leven voortdurend een belangrijke rol spelen. Het boek legt uit welke elementen dat zijn en hoe jij daar voor jezelf een passende maat in weet te vinden. En met het doorzien van het karaktertype van volgende week leer je die dan slim toe te passen.

Dus tot volgende week!

Met wijsgerige groet,

Maurits van Sambeek


Twitter Facebook LinkedIn Volgen


De Beschikal

De IJdeltuit

De Naarling

De Viezerik

De Wantrouwer

De Zeurkous