De Tactloze

Daar kwam de zwaar teleurgestelde verliezer naar buiten. Meteen begon de journaliste over hoe mooi de actie van de winnaar toch was. Daarop zei de coach venijnig dat er al eens eerder iemand in een microfoon was gestikt. En de inmiddels ook naar buiten gekomen winnaar kneep bij het passeren de journaliste onbeschaamd in de kont.

Je kent ze wel… van die mensen die iets zeggen of doen op een moment dat het eigenlijk niet geëigend is. Ze flappen er iets uit of beginnen een verhaal als je op het punt staat weg te gaan. En dan zijn ze ook nog eens zo onvertogen om in een heugelijke situatie een misplaatst voorbeeld aan te dragen van hoe zoiets ooit tot iemand zijn ondergang heeft geleid. ‘Gefeliciteerd met je huwelijk’, zeggen ze dan, ‘je weet dat vanaf nu de ander er alleen maar lelijker op wordt he.’ ‘En jullie hebben mij wel gevraagd om te helpen bij verzoening, maar het enige dat telt is je eigen portemonnee.’ Dergelijke uitspraken getuigen duidelijk van een verkeerd inschattingsvermogen.

* Zo kan een jubelende journaliste haar interview al door één ongewenste opmerking om zeep helpen.

* Zo kan een kwade coach een fragiele situatie met een misplaatste microfoon doen escaleren.

* En zo kan een geile glorie door een brutale betasting later worden vergeten wanneer enkel nog het schandaal in het geheugen van de kijkers is gegrift.

Een ratelende reporter, een tirannieke trainer, of een schijnbaar welwillende winnaar die zich onwelvoeglijk gedraagt richting een rondborstige betrokkene in de situatie… het maakt niet uit. De Tactloze handelt op een manier die van slechte timing getuigt. Hij plaatst een opmerking die als pijnlijk kan worden ervaren. Zij geeft een geschiedenis van hoe iets zo gekomen is, terwijl iedereen er net al van op de hoogte is gebracht. En als de partner kotsend ziek op bed ligt, ja dan is er ineens wel een mogelijkheid om een overheerlijke maaltijd te bereiden.

Misschien herken je dit ongerijmde type wel, die toch altijd op de een of andere manier net dát weet te doen wat niet geschikt is. Je kunt er door geïrriteerd raken of hem het liefst zo snel mogelijk het zwijgen op willen leggen. En misschien heb je zelf ook wel eens een onvertogen woordje gesproken toen je meende dat jouw enthousiasme dat rechtvaardigde.

Maar hoe kun je dan weten wat goede timing is? En wanneer is een tactloze opmerking expres misplaatst, zodat het wellicht als grillige grap kan worden opgevat?

Als het gedrag van dit karaktertype onbewust gebeurt, dan lijkt het om een flair te gaan die onaangenaam is. Maar wanneer er bewust gebruik van wordt gemaakt, dan kan het een situatie openbreken doordat De Tactloze een ietwat zwarte humor tentoonspreidt.

Hoe denk jij over dergelijk gedrag? Zou het kunnen bijdragen aan groter geluk? Of vraagt een dergelijk type om een zodanige gevoeligheid voor timing, dat zelfs de zwarte humor ervan maar moeilijk kan worden ingezien?

Ik denk dat een blik op De Tactloze vanuit zo’n vraagstelling er in ieder geval wel al voor kan zorgen dat je je eigen timing kan verfijnen. Maar om hier dan niet te ver in door te slaan is inzicht in het karaktertype van volgende week best nuttig. Dus lees ook volgende week weer verder in deze reeks!

Tot dan!

Met wijsgerige groet,

Maurits van Sambeek

P.S.: Vind je het interessant om je eigen unieke karakter verder te ontwikkelen? Dan kan mijn boek Jouw
Geheime G.E.L.U.K. Formule
je daarbij helpen. Het geeft je namelijk een duidelijk overzicht van de 5 belangrijkste elementen van geluk. En door de richtinggevende vragen in het boek krijg je dan als vanzelf inzicht hoe deze
voor jou werkzaam zijn in je dagelijkse leven. Wanneer je de vragen vervolgens op jouw eigen manier beantwoordt, krijg je een doorzicht naar hoe je inderdaad je karakter gelukkiger kan ontwikkelen. Dus bestel het boek nu via de link ‘Mijn Boek Bestellen’ rechts van deze blog!


Twitter Facebook LinkedIn Volgen


De Tactloze

De IJdeltuit

De Naarling

De Viezerik

De Wantrouwer

De Zeurkous