Het Nieuwsgierig Aagje

Opnieuw beweert hij dat zijn bron gelijk heeft, want die zou erbij zijn geweest. Maar de journaliste waarover hij spreekt lijkt niet te bestaan. Het ligt volgens de nieuwslezer dan ook niet aan de genoemde bron, maar aan de zender waarop het bericht voor het eerst de wereld in werd geholpen. Bovendien kwam het op vele sociale media voorbij. Er moet volgens de erkende smartphone gebruiker dus wel een kern van waarheid inzitten. Laten we het daarom eens verder onderzoeken, want nu wil je natuurlijk graag weten waar dit over gaat…

Je kent ze wel… van die mensen die alles bij willen houden, niks willen missen, en als er niets nieuws te melden is dan verzinnen ze ter plekke een bericht dat onlangs toch echt op hun news feed verscheen. Want ‘het is toch wat, dat mensen zich tegenwoordig maar met van alles en nog wat inlaten’. En dus vragen ze je verbaasd ‘of je dat nog niet gehoord hebt’ aangezien ‘het toch werkelijk groot nieuws is’.

* Zo kan een pseudo-politicus claimen dat er een nieuw sentiment onder de bevolking heerst.

* Zo kan een jammerende journaliste menen dat er een verstrekkend verhaal moet worden verteld, ook al speelt er eigenlijk niks.

* En zo kan een social media junkie de ‘eigen’ news feed belangrijker vinden dan wat de serieuze nieuwslezer na grondige onderzoeksjournalistiek voorzichtig als een voorlopig feit presenteert.

Een sentimentele politicus, een op sensatie beluste journaliste, of een nauwkeurige nieuwslezer die genegeerd wordt door een smartphone zombie… het maakt niet uit. Het Nieuwsgierig Aagje komt in vele vormen en maten voor. De ene keer als doorvragende dilettant, de andere keer als fabrikant van onware verhalen en gebeurtenissen. En zelf denkt het Nieuwsgierig Aagje ondertussen dat alles wat verteld wordt vast wel ergens relevant voor is.

Misschien zie je ze om je heen, van die nieuwsjunkies die geen bericht willen missen. En misschien betrap je jezelf er ook wel eens op dat je niet kunt stoppen met doorvragen, terwijl je vriend of vriendin eigenlijk al lang heeft aangegeven ook niet precies te weten hoe het werkelijk zit.

Wat is dan echt nieuws? En wanneer weet je of het gepast is een bericht voor waar aan te nemen of zelf juist iets nieuws de wereld in te helpen? Bestaat er eigenlijk wel een juiste manier om nieuwtjesfabricage te herkennen? En is een bepaalde mate van nieuwsgierigheid niet juist goed om persoonlijke groei te bevorderen?

Nieuwsgierig zijn lijkt zo een gepaste functie te hebben. Maar dan wel als het gericht is op iets wat waar en wetenswaardig is. En het zelf creëren of mededelen van iets nieuws heeft vaak als doel om je sociale netwerk op de hoogte te houden van de wederwaardigheden in je bestaan. Hoe zou je dan voor jezelf beter kunnen bepalen wat wel of niet wetenswaardig en mededeelbaar is?

Met mijn boek Jouw Geheime G.E.L.U.K. Formule leer je om beter te onderscheiden wat wel en wat niet waardevol is voor jou, volgens jouw eigen inzichten in samenhang met werkelijk nieuws. Want met de formule kan je altijd de juiste afweging maken of het nieuws bevorderlijk is voor groter geluk of niet. Zelfs als het om minder goed nieuws zou gaan wat wel waar is. Want soms helpt het mededelen daarvan juist om het grotere geluk van familie en vrienden te voelen die je ondersteunen in een moeilijkere tijd. Maar pas op voor het karaktertype van volgende week! Want dat type lijkt zomaar alles al draaiend de wereld in te werpen.

Dus tot volgende week!

Met wijsgerige groet,

Maurits van Sambeek


Twitter Facebook LinkedIn Volgen


Het Nieuwsgierig Aagje

De IJdeltuit

De Naarling

De Viezerik

De Wantrouwer

De Zeurkous