De Kruiper

De raspende stem kondigt een blijde boodschap aan... “Let op, want de mooiste vrouw is in aantocht!” En dan holt hij snel terug om haar te verkondigen dat haar komst al is aangediend. Bij binnenkomst zit iedereen stil en ademloos te kijken. Dan fluistert hij haar in het oor: “Ziet u wel dat de sierlijkheid van uw jurk de mensen doet verstommen!”

Je kent ze wel… van die mensen die complimenten lijken te geven maar ondertussen krijgt een licht gevoel van vernedering bij de ontvanger de overhand. Voor henzelf is het voordelig om de schijnbare lof te steken, terwijl de omgang met anderen hen daarbij reduceert tot een soort vervormer van vleierij.

Zo was er eens een journalist die zei tegen de politicus dat hij zo’n goed werk verrichte. Daarop ging het schild naar beneden en gaf de politicus een openhartig interview. Maar in het verslag kwam de politicus uiteindelijk naar voren als een sentimentele strateeg waardoor de journalist een loonsopslag kreeg.

En dan die juffrouw bij de kassa van het duurdere merk verzorgingsproducten… “Uw huid ziet er zóó mooi schoon en verzorgd uit. U verdient werkelijk ons beste product.” Door deze verkooptactiek kreeg zij uiteindelijk een hogere eindejaar bonus.

Een halve waarheid, een schalkse observatie of een verdraaide vorm van vleierij… Het maakt niet uit. De Kruiper geeft een twist aan de werkelijkheid om er zelf een voordeel uit te halen. Je maakt het vast wel eens mee. En misschien maak je zelf ook wel eens gebruik van een dergelijke compliment-strategie. Zeker als je heel graag leuk gevonden wilt worden door die persoon.

Maar wanneer wordt je werkelijk leuk gevonden? Is het als je eerlijk en oprecht bent of als je met valse vleierij iemand voor je probeert te winnen? Is er een tussenweg, of gaat het eerder om een balans, waarbij je met humor en inzichtelijk voor de ander een heus compliment geeft?

Is kruiperigheid dan een middel of een doel in zich? Is ‘in het gevlij komen’ dan misschien toch een prima aanpak Of is het leven vanuit een authentieke omgang met elkaar niet veel meer een manier die het goede brengt wat gezocht wordt, namelijk een prettige vorm van samenleven, waarbij je leuk gevonden wordt om wie je werkelijk bent, en echt gemeende complimenten krijgt?

De raspende stem, de ‘sierlijke’ dame, de journalist en de kassajuffrouw uit de voorbeelden hierboven… Het zijn bepaalde typen die we in ons dagelijkse leven kunnen tegenkomen. Het kruipen en vleien doet zich echter nog in vele andere vormen en gedaanten voor. Hopelijk heb jij er door deze blog nu wat meer inzicht in gekregen. Ja, misschien kun je er zelf nu ook minder door beïnvloed worden. En nog mooier, wellicht helpt het je om gemakkelijker oprechte complimenten te geven en te krijgen.

Want je bent het waard 😉 Net als dat je het waard bent om voor jezelf meer duidelijkheid te kunnen scheppen in wat je nou echt gelukkig maakt. Mijn boek Jouw Geheime G.E.L.U.K. Formule helpt je daarbij. Bestel het, lees het (opnieuw), en geef een exemplaar aan iemand anders met het compliment dat ook zij het verdienen om gelukkig te zijn. Want ik kan je vertellen dat ik mede door het werken aan dit boek heb geleerd, dat kruiperigheid uiteindelijk niet echt gelukkig maakt, ook al lijkt het kortstondig voordeel te brengen.

Daarom gaan we de komende keer dieper in op het volgende komische karaktertype…

Wie dat is? Dat zie je dan.

Dus tot volgende week!

Met wijsgerige groet,

Maurits van Sambeek


Twitter Facebook LinkedIn Volgen


De Kruiper

De IJdeltuit

De Naarling

De Viezerik

De Wantrouwer

De Zeurkous