De Veinzer

De blik in zijn ogen leek te verraden dat hij zojuist iets had gejat. En de uitpuiling onder zijn trui leek het vermoeden te schragen. Toch beweerde hij van niets te weten. En hij zei dat hij nou eenmaal graag wat afwijkende kleding wenste te dragen.

Je kent ze wel… van die mensen die het ene zeggen en het andere doen. Ze beloven van alles maar uiteindelijk is er niets in hun daden dat wijst op een oprechte poging het te realiseren.

Zo was er eens een politicus die zei dat hij het beste met de mensen in het land voorhad. Maar zodra de stemmen binnen waren, werkte hij enkel nog in zijn eigenbelang.

En dan die ene dame die de geile man een hete nacht beloofde, maar uiteindelijk enkel op zijn creditcard aasde. Zij flirtte met hem en vele anderen, totdat de buit genoeg was gegroeid en ze met haar vriendinnen kon gaan rentenieren.

Gedraai en gelieg, een goed verhaal of een laf relaas… Het maakt niet uit. De Veinzer verzint iets wat niet overeenkomt met de authentieke en oprechte gevoelens die spelen. Je kent ze wel. En misschien heb je het zelf ook wel eens gedaan. Het schijnt menselijk te zijn. Zeker als we denken dat we daarmee onzekere of onwenselijke situaties kunnen voorkomen, of juist iets wat gewenst wordt eerder kunnen bereiken.

Maar wat is je werkelijke wens? Is het een episch leven of een gezapig bestaan? Is er een tussenweg, of gaat het eerder om een balans, waarvan je later zeggen kunt: ik heb het goed gedaan?

Is veinzen dan een middel of een doel in zich? Is ‘fake it, ‘till you make it’ dan misschien toch een prima aanpak? Of is het werkelijk leven vanuit een oprecht gevoel, ongefilterd en in flow, niet veel meer een manier die het goede brengt wat gezocht wordt, een vorm van gedrag waarmee je bereikt wat je hebben wilt, en nog veel meer geluk brengt dan enkel een soort tijdelijke show?

De dief, de politicus, de dame en de man uit de voorbeelden hierboven… Het zijn bepaalde typen die we in ons dagelijkse leven kunnen tegenkomen. Het veinzen vertoont zich echter nog in vele andere vormen en gedaanten. Hopelijk heb jij er door deze blog nu wat meer oog voor gekregen. En kun je er vanaf nu dan ook gemakkelijker doorheen prikken. Ja, misschien kun je er zelf ook beter door beginnen uit te drukken wat je werkelijk wenst.

Mijn boek Jouw Geheime G.E.L.U.K. Formule helpt je daarbij. Ik hoop dan ook oprecht dat je het aanschaft en gebruikt. En anders dat je het cadeau doet aan een Veinzer die er wellicht wat oprechter door kan worden. Ik leer er zelf in ieder geval nog elke dag van. Want het blijft een opgave om in het grote veld der veinzers je eigen eerlijkheid te bewaren.

Daarom gaan we de komende keer dieper in op het volgende komische karaktertype…

Wie dat is? Dat zie je dan.

Dus tot volgende week!

Met wijsgerige groet,

Maurits van Sambeek


Twitter Facebook LinkedIn Volgen


De Veinzer

De IJdeltuit

De Naarling

De Viezerik

De Wantrouwer

De Zeurkous