Verstand

Welkom bij de GELUK blog van deze week!

Nadat we het diepere gevoel dat aan de basis ligt van al ons doen en laten in de vorige blog hebben besproken, is het nu tijd om aan de slag te gaan met het gouden instrument van ons bewustzijn, ja met dat gedeelte waaruit al vele mooie nieuwe ideeën zijn ontsproten.

Het zal vandaag namelijk gaan over het verstand zoals dat kan worden gebruikt voor richting en sturing en een nieuwe kijk. Want met de middelen van de ratio en de rede worden concepten gebruikt voor de stichting en besturing van je nieuwe wereldrijk. Je nieuwe wereldrijk kan namelijk bestaan uit een heldere blik op de dingen die gebeuren. Vanuit het gevoel van ‘er is méér’ werd immers de intuïtie geboren, en ontstond de drang en de lust om creatief je leven te ontwerpen, en het in te kleuren met mooiere ervaringen die er nog niet waren van tevoren. Het ‘oog om oog, tand om tand’-principe blijkt dan niet langer voor meer geluk te gebruiken. Daarom is de tijd gekomen om met je verstand een groter inzicht in je denken te laten ontluiken…

Het alleen maar gevoelsmatig reageren op al wat gebeurt blijkt nu immers niet langer genoeg te zijn. Want om werkelijk zelf iets nieuws in gang te zetten is er een overweging nodig, een reflectie op de mogelijke antwoorden waarnaar je diepere verlangen vroeg, en om minder last te hebben van eventuele pijn. Die overweging kan dan bestaan uit redeneringen, gevoed door aannames en overtuigingen en de wens om te begrijpen. Maar het kan ook worden vormgegeven door beweringen, door iets waarvan je denkt dat het moet, of door de passages en getuigenissen van een mens die verslag doet van zijn zoektocht naar ideeën die eerst nog wat verder moeten rijpen.

Zoals je ziet herbergt het verstand dus een keur aan gereedschap om de klank van de besproken intuïtie mee te duiden. Zo hebben we daar namelijk de middelen: idee, concept, overweging, reflectie, redenering, aanname, overtuiging, wens, begrip, passage, getuigenis, verslag en zoektocht, waarmee je de aanvang van je nieuwe manier van kijken in kan luiden.

Met het gevoel en het verstand nu middels de intuïtie samengevoegd, blijken we echter nog iets anders nodig te hebben. Want met alleen verstand en gevoel blijven we steken in wat tot op bepaalde hoogte al bekend was, zonder dat iets werkelijk nieuws kan ontstaan, omdat het oude maar moeilijk blijkt weg te ebben. Daarom is de crux voor een nieuw levensontwerp gelegen in wat we volgende week gaan bespreken. Voor nu, vergelijk het hierboven beschreven inzicht in je gevoel en verstand eens met Jouw Geheime G.E.L.U.K. Formule, en besef dat je weer wat dieper in je eigen ziel hebt gekeken.

Met deze reis door de ruimtes van je ziel zullen we volgende week dan weer verder gaan. En ik hoop dat je gevoel en verstand door deze blog nu al in een mooiere balans zijn komen te staan.😊

Tot volgende week!

Met wijsgerige groet,

Maurits van Sambeek


Twitter Facebook LinkedIn Volgen


Verstand

De IJdeltuit

De Naarling

De Viezerik

De Wantrouwer

De Zeurkous