Zingeving aan Verschillende Vormen

Welkom bij deel 2! Zoals vorige week aangekondigd gaan we namelijk in een reeks van zeven blogs de verschillende modificaties van geluk bespreken. Vorige week bespraken we daarom als eerste het ‘wat-is-het’ van geluk. Daartoe kwam de vorming van verschillende betekenissen aan bod, omdat het met inzicht in de verschillende mogelijke betekenissen van geluk duidelijker wordt wat er nou eigenlijk mee bedoeld is. Dat kan vervolgens helpen bij het verkrijgen van meer helderheid ten aanzien van onze beweegredenen. Deze week komt daarom het ‘waarom-is-het’ van geluk aan bod. Want met een dieper inzicht in de mogelijke redenen om gelukkig te willen zijn, kan het in samenhang met Jouw Geheime G.E.L.U.K. Formule makkelijker worden om het ook werkelijk te bereiken en constanter te ervaren. Want dient het geluk als…

  • Een doel in zich?
  • Een doel dat nog ergens buiten je ligt?
  • Een doel dat als oorzaak van al je handelen kan gelden?

Met andere woorden, wat is de zin van het gelukkig willen zijn? Want ligt de zin van geluk niet in het hebben van een doel, een reden om te leven? Waarom zou je anders willen leven, of je met iets bezig willen houden waardoor je gemotiveerd wordt en gemotiveerd blijft? En is de zin van het leven in zijn geheel dan misschien niet zelf juist eerst en vooral gelegen in het simpelweg gelukkig kunnen zijn met het feit dát je leeft, dat je er mag zijn zoals je bent om het leven te ervaren?

Met de vorming van verschillende betekenissen heb je vorige week helder gekregen wat geluk is (een gevoel, ervaring, gemoedstoestand etc.). Met het stellen van de bovenstaande vragen kun je nu duidelijk krijgen waarom de verschillende vormen die die betekenissen aannemen ergens toe zouden kunnen dienen. En als je dat ‘doel’ helder voor ogen hebt, kun je zin geven aan de reden waarom je een bepaalde betekenis waardeert. Want misschien ervaar je het als zinvol om regelmatig in een gelukzalige gemoedstoestand te verkeren of om een duidelijk principe voor je handelen voor ogen te hebben.

Sommige mensen beweren echter dat uiteindelijk alles zinloos zou zijn. Maar dan zou zo’n bewering zelf ook zinloos zijn en hoeven we die dus niet serieus te nemen. Zo’n bewering blijkt dan ook vaak voort te komen uit óf een vorm van wanhoop die dan is ontstaan omdat niet wordt ingezien dat de bron van hoop in henzelf ligt (zie hiervoor een eerdere blog), óf uit een vorm van provocatie, enkel omdat dat zogenaamd leuk zou zijn om iemand anders ‘omlaag’ te halen of af te remmen in zijn/haar enthousiasme. Maar vaak blijkt zo’n provocatie dan eigenlijk meer te dienen om zichzelf ‘te beschermen’ tegen een nieuw inzicht welke een oude valse overtuiging wel eens op losse schroeven zou kunnen zetten en dat daardoor de zogenaamde ‘comfort zone’ zou moeten worden verlaten. Want als wordt ingezien dat de bron van hoop in jezelf ligt en dat ook de zingeving aan het leven uit jezelf komt, dan zal je ook beginnen in te zien dat dat voor iedereen kan gelden. En dat het dus veel gelukkiger zal maken om een ander ook het beste te wensen, de ander in zijn/haar waarde te laten en de ander waar mogelijk bij te staan in het bevorderen van zijn/haar geluk.

Met Jouw Geheime G.E.L.U.K. Formule kun je het ‘waarom-is-het’ van jouw geluk dan ook duidelijk zin weten mee te geven, in samenhang met de verschillende betekenissen die je eraan toekent en die het ook voor anderen kan hebben. Omdat het echter niet altijd meteen zichtbaar is hoe dit dan zal uitspelen, gaan we volgende week dieper in op de plaats waar het geluk gestalte krijgt. Dus tot volgende week! En voor nu: deel je gedachten over jouw ‘waarom-is-het’ van geluk. Want ook dat zal het G.E.L.U.K. al bevorderen.

Met wijsgerige groet,

Maurits van Sambeek.


Twitter Facebook LinkedIn Volgen


Zingeving aan Verschillende Vormen

De IJdeltuit

De Naarling

De Viezerik

De Wantrouwer

De Zeurkous