De Vorming van Verschillende Betekenissen

Welkom bij de blog van deze week! Dit is deel één van een nieuwe serie van zeven blogs die met elkaar samenhangen. In deze serie van zeven gaan we dieper in op de modificaties van geluk. Vorige week zijn we dieper ingegaan op de dynamiek van het vergeven en vergeten in samenhang met de heilkunst van dankbaarheid. Als het goed is heb je daardoor meer inzicht gekregen in hoe je het gemoed wat zou kunnen verlichten als het gebukt gaat onder de verwerking van minder prettige ervaringen. Met Jouw Geheime G.E.L.U.K. Formule kun je je vervolgens weer gemakkelijker richten op wat je dan wel gelukkig maakt. Daarom zullen we ons vanaf deze week richten op de modificaties van geluk. Als eerste staat nu de vorming van verschillende betekenissen ten aanzien van geluk centraal. Met behulp van de volgende vragen kun je voor jezelf namelijk het ‘wat-is-het’ van geluk vaststellen. Want is geluk…

  • Een gevoel?
  • Een ervaring?
  • Een gemoedstoestand?
  • Een staat van bewustzijn?
  • Een algemene wijze van zijn?
  • Een handelingsprincipe?
  • Een ordenend beginsel?
  • Al het bovenstaande?
  • Een relatie tussen het bovenstaande?
  • Een uitwisseling tussen het bovenstaande?
  • Een balans van al het bovenstaande?
  • Het ‘gulden midden’ van al het bovenstaande?

Zoals je ziet zal de manier waarop je met de bovenstaande lijst van vragen omgaat ervoor zorgen dat je verschillende betekenissen van geluk gaat vormen. De ene keer is het misschien enkel een voorbijgaand gevoel. De andere keer is het een diepere ervaring. Soms kan het een reden zijn om iets te doen. En een andere keer kan het zijn dat je het geluk beleeft in een algemene wijze van zijn. Wat is het dan precies? En hoe kun je dan voor jezelf met al die vormen en betekenissen van geluk op een juiste manier omgaan? Is er eigenlijk wel één zo’n juiste manier, of is het geheim van geluk niet veeleer gelegen in het kunnen uitwisselen van verschillende betekenissen waardoor er ook weer nieuwe vormen kunnen ontstaan?

Jouw Geheime G.E.L.U.K. Formule voorziet in het kunnen vormen van een voor jou juiste betekenis van geluk én in het kunnen omgaan met de voortdurende omvorming van al die betekenissen. Het leven is namelijk niet iets wat onomstotelijk vaststaat. Er gebeuren immers steeds nieuwe dingen, en het anticiperen op, aanpassen aan en evalueren van wat dat allemaal betekent, kan dan helpen om voor jezelf en anderen de vorming van verschillende betekenissen van geluk tot een vreugdevol geheel te maken.

Denk daarom de komende week eens na over welke betekenissen jij precies toekent aan de verschillende vormen van geluk die je ervaart of waar je je een voorstelling van maakt. En hoe hangt dat dan samen met wat anderen daarover denken? Deel eventueel je ideeën hieronder in de commentaar box of op sociale media. Volgende week komen we dan te spreken over de mogelijke zingeving aan verschillende vormen van geluk, ook in samenhang met Jouw Geheime G.E.L.U.K. Formule. Dus tot dan!

Met wijsgerige groet,

Maurits van Sambeek


Twitter Facebook LinkedIn Volgen


De Vorming van Verschillende Betekenissen

De IJdeltuit

De Naarling

De Viezerik

De Wantrouwer

De Zeurkous