Het Gedrag van de Gelukkige Ziel

In de Ethica Nicomachea ruimt Aristoteles een belangrijke plaats in voor de mogelijkheid tot weloverwogen keuzes. Hiertoe legt hij uitvoerig uit hoe de ziel van de mens ten aanzien van het gedrag werkt. De ziel kan in een filosofische analyse namelijk naar haar verschillende delen begrepen worden. Begrip van die delen en de manier waarop ze elkaar beïnvloeden kan dan leiden tot betere sturing van het gedrag, onder andere door emotioneel en intellectueel meesterschap. In mijn online cursus die gebaseerd is op de Ethica Nicomachea ga ik hier in verschillende modules uitvoerig op in.

Maar in onze tijd wordt het bestaan van de ziel wel eens betwijfeld. Alsof het slechts een illusoir construct is van een creatieve geest. Die geest heeft dan een woord bedacht om iets uit te leggen wat de zogenaamde ‘harde’ wetenschap met haar meetmethoden niet kan bewijzen en daarom zou het dus onwaar en onwerkelijk zijn. Je zou jezelf dan de vraag kunnen stellen welk begrip van ziel die wetenschap hier eigenlijk onderuit probeert te halen. En je zou je kunnen afvragen hoe die vorm van wetenschap in de eerste plaats ontstaan is, vanuit welke behoefte, en waar die behoefte dan vandaan zou komen. En wat is een behoefte?

Volgens Aristoteles ontstaan behoeftes in de ziel, omdat de ziel zich via het lichaam wil verwerkelijken. Het lichaam is dus een realisering van een diepere behoefte tot een specifieke manier van leven die wij gelukkig noemen. Om gelukkig te kunnen leven zou het dan logisch zijn om goed te leren luisteren naar wat de ziel je te vertellen heeft. Maar hoe kun je de ziel goed verstaan?

Met enig zelfonderzoek, door jezelf specifieke vragen te stellen en deze actief te beantwoorden zul je merken dat er veranderingen zullen gaan plaatsvinden, zowel in je denken als in je doen. Je zal namelijk gaan merken dat je door die specifieke vragen beter leert omgaan met alle gedachten, gewoontes en emoties die je gedrag aansturen. Hoe handig zou het dan zijn als je altijd een eigen G.E.L.U.K. formule ter beschikking hebt die jou die vragen aanreikt?

Mijn boek biedt jou die formule… en die vragen. Op een vereenvoudigde wijze komen namelijk alle aspecten aan bod die je helpen om beter met de diepere behoeftes van je ziel om te gaan. Mocht je vervolgens merken dat je gedragingen eventueel wat aanpassingen zouden kunnen gebruiken, dan begin je die vanzelf in te zien en toe te passen. Als je bijvoorbeeld al langer merkt dat je wat problemen hebt met vermoeidheid of stress of het steeds maar niet behalen van je doelen, dan kan het toepassen van de formule jou inzicht geven in hoe je daar gemakkelijk verandering in aan kunt brengen.

Het is dus een weloverwogen keuze of je wel of niet gelukkig wilt zijn… en om dat dan op een voor jou passende manier te beleven. Mijn boek kan jou daarbij helpen. Bestel het dus snel als je daar nog niet aan toe was gekomen. En laat me even via sociale media weten hoe het jou geholpen heeft.

Alvast bedankt!

Volgende week zal ik hier dan wat eerste reacties samenvatten, zodat je nog meer inspiratie uit het boek kunt halen. Dus tot dan!

Met wijsgerige groet,

Maurits van Sambeek


Twitter Facebook LinkedIn Volgen


Het Gedrag van de Gelukkige Ziel

De IJdeltuit

De Naarling

De Viezerik

De Wantrouwer

De Zeurkous