De Stuurse

De passant op de fiets zei zwierig ‘hallo’ waarop de voetganger hem ruw een verwensing toeschreeuwde. Daarop riep een bimbo vanuit een cabriolet dat het idioot is om zo naar een fiets te schreeuwen. En dat allemaal terwijl een norse pizzakoerier met zijn middelvinger hooggeheven zijn scooterstuur een laagje mint blauwe lak van de auto liet verwijderen.

Je kent ze wel… van die mensen die in het verkeer van alledag een kort lontje lijken te hebben. Ze zeggen of signaleren dingen die alles behalve vriendelijk zijn. ‘Val me niet lastig’ is hun antwoord op een vriendelijke vraag naar de dichtstbijzijnde ijssalon. En als je aardig bedoeld ‘goedendag’ zegt, draaien ze hun hoofd weg of kijken je aan met een blik die bijkans kan doden. Dergelijke momenten van grimmigheid getuigen duidelijk van een wat verstoorde geest.

* Zo kan een flamboyante fietser met een gulle groet toch een snibbige stapper triggeren.

* Zo kan een verwensende voetganger een bimbo in een cabrio ineens een fiets een ‘idioot’ laten noemen.

* En zo kan een non-verbaal scheldende scooterrijder iemand een kostenpost bezorgen zonder zich genoodzaakt te zien daarvoor excuses aan te hoeven bieden.

Een wrevelige wandelaar, een bitsige bimbo, of een schijnbaar gehaaste en lompe lakkrasser… het maakt niet uit. De Stuurse is onaangenaam in zijn reacties. Onvriendelijkheid is troef in al haar handelingen. En het opvliegende gedrag duidt op een algemene overspannenheid door de vele en snelle prikkels die van alle kanten op de Stuurse afkomen.

Misschien herken je dit chagrijnige type wel, die toch altijd op de een of andere manier gelijk meent te hebben. Je kunt ervan schrikken of je erdoor beledigd voelen. En wellicht zou je het liefste met een niet aflatende scheldkanonnade antwoorden. Maar je beseft natuurlijk ook dat je dan zelf tot zo’n type wordt. Dat kan inderdaad wel eens even lekker lijken, om als een zuurpruim de zever van anderen af te kraken. Een soort fervent foeteren dat toch een soort van nieuwe energie geeft…

Maar is het eigenlijk niet veel fijner als je zelfs in zo’n situaties als hierboven, toch volledig ontspannen kunt blijven? Dat dergelijke giftige opmerkingen je niet raken, en dat je niet eens koud wordt van zo’n knorrige kankeraars?

Dit karaktertype leert ons dat er een verschil bestaat tussen oprechte verwensingen en voorbij waaiende opmerkingen. Want vaak weet de Stuurse niet eens dat ‘ie zo onvriendelijk is, omdat z’n verstoorde geest in het moment meent in z’n recht te staan. Zoiets als ‘gepaste assertiviteit’ bij, of een ‘ontspannen omvorming’ van een grimmig gebeuren lijkt echter prettiger voor iedereen te zijn.

Ik ben ervan overtuigd dat als je weet wat Jouw Geheime G.E.L.U.K. Formule is, dat je dan gemakkelijker ontspannen en met open armen al het mondelinge verkeer tegemoet kunt treden. Ja, dat je dan ook eenvoudiger met dergelijke weerbarstige wederwaardigheden weet om te gaan. Bestel daarom het boek vandaag nog en leer de formule, zodat je er altijd iets aan zal hebben.

Volgende keer gaan we het karaktertype bespreken dat stellig overtuigd is dat sommige stoeptegels moeten worden overgeslagen bij het lopen! Als kind vond je misschien dat zoiets een goede reden had, maar wat als een volwassene daar uitermate serieus over is? Dat lees je de volgende keer.

Dus tot dan!

Met wijsgerige groet,

Maurits van Sambeek


Twitter Facebook LinkedIn Volgen


De Stuurse

De IJdeltuit

De Naarling

De Viezerik

De Wantrouwer

De Zeurkous