De Onbeschaamde

En alweer vroeg zij hem om een wijntje, maar zelf een keer betalen ho maar. En toen hun gemeenschappelijke vriend hen vroeg om mee naar een feestje van iemand anders te gaan, verwachtte hij wel dat zij weer zouden rijden, zodat hij kon drinken en naderhand veilig werd thuisgebracht. De barman bood hen vervolgens een paar gratis kaartjes aan voor het evenement van volgende week. Waarop zij alle drie vroegen of ze dan het dubbele aantal konden krijgen.

Je kent ze wel… van die mensen die ieder voordeel willen uitbuiten. Ze vragen toch om meer, terwijl het eerste aanbod al heel genereus was. En dan roepen ze dat ze er recht op hebben, zelfs als wordt aangegeven dat het toch echt niet zo bedoeld was. ‘Want het is toch voor niks, dus wat maakt het uit’, zeggen ze dan, niet beseffend dat zij alleen maar uit zijn op eigen onbehoorlijk voordeel.


  • * Zo kan een vrijgevige gozer door een wijnwijf worden leeggedronken.
  • * Zo kan een kansloze kameraad zich door fictieve feestjes laten verleiden tot vermijdend gedrag.
  • * En zo kan een hippe barman de blits maken zonder dat hij zelf eigenlijk echt iets van waarde heeft gecreëerd.

Een potsierlijke profiteur, een valse verleider, of een tegenvallende tapper die buiten zijn straatje geen enkele betekenis heeft… het maakt niet uit. De Onbeschaamde heeft minachting voor conventies en doet er alles aan om het eigen voordeel te vergroten. De ene keer door meer te vragen, de andere keer door schijnbare diensten te doen, en soms zelfs alleen maar om even vluchtig populair te ogen bij een graaigrage gast.

Misschien herken je dit draaiende type wel, die zomaar allerlei voordeeltjes verzint waarvan alleen De Onbeschaamde zelf echt zal genieten. En misschien was je zelf ook wel eens geneigd om zo’n houding aan te nemen, in de hoop dat je er dan beter van af zou komen.

Maar wat is dan echt voordeel regelen? En wanneer weet je of de andere betrokkenen het ook zo ervaren? Bestaat er eigenlijk wel een duidelijke richtlijn voor omgang met gratis geschenken die op de een of andere manier toch iets blijken te kosten? Of is het eerder een kwestie van de juiste afstemming tussen vrienden vinden, waarbij gepaste vriendschappelijkheid een maatgevende rol speelt?

Iemand die jou zelfs over de dood heen nog het beste gunt, zou je een ware vriend kunnen noemen. Zo iemand zou je erfenis niet verkwanselen maar juist eren. En tijdens liefde en leven zou hij je een geschenk in dezelfde, of liever nog in grotere mate teruggeven als wat jij hebt afgestaan. Een balans die dan steeds meer gelukzalig gewicht aan beide zijden legt kan zo ontstaan. Een kwestie van wederkerigheid wellicht, naar de mate waarin het voor iedere betrokkene gunstig en prettig is.

Met mijn boek Jouw Geheime G.E.L.U.K. Formule leer je zo’n evenwichtigheid te herkennen. Er naar leven wordt dan steeds gemakkelijker. En er zal dan geen misbruik van je goedheid meer worden gemaakt. Want je herkent zelf veel beter wanneer De Onbeschaamde zich aandient. Waak echter voor het karaktertype van volgende week. Want dat type kan de keerzijde van echte vriendschap betekenen.

Dus tot volgende week!

Met wijsgerige groet,

Maurits van Sambeek


Twitter Facebook LinkedIn Volgen


De Onbeschaamde

De IJdeltuit

De Naarling

De Viezerik

De Wantrouwer

De Zeurkous