De Behagende

Daar stond hij dan… met zijn wit gebleekte tanden en zonnebank gebruinde gelaat. Hij gaf maar complimenten in het rond, terwijl de vieze vrouw toch echt niet op haar best was. De marktkoopman keek ernaar en bood hen een royale korting aan. Maar toen zijn zoon zei dat deze mensen veel beter verdienden dan hun buren, week het groepje uiteen en trok de kraam weer andere kopers naar zich toe.

Je kent ze wel… van die mensen die alles zeggen en doen om het een ander naar de zin te maken, terwijl ze eigenlijk zelf niet zo goed weten waarom. Ze willen de grote onpartijdige schijnen, hoewel ze tegelijk beide partijen een compliment geven voor hun uitzonderlijke kwaliteiten. En dan nog niet eens gesproken over de plekken die ze proberen in te nemen…

* Zo kan iemand met een overdreven verzorgd uiterlijk zich positioneren alsof het een schoonheidsideaal is dat ook voor jou haalbaar zal blijken.

* Zo kan een geslepen koopman zijn korting plaatsen op een product dat voorheen veel te duur was.

* En zo kan een familielid je complimenteren met je prestaties, terwijl ze er misschien helemaal niets van afweet.

Een schijnbare ijdeltuit, een ogenschijnlijk je tegemoetkomende koopman, of een vleiend familielid… Het maakt niet uit. De Behagende is iemand die zich naar buiten toe wil presenteren als een aangenaam iemand. Hij of zij zal iedere keer proberen de lieve vrede te bewaren en een complimentje geven zelfs als dat wat vreemd of ongepast is.

Misschien heb je zelf ook wel eens van die momenten gehad dat een Behagende je tegemoet kwam en je niet zo goed wist wat hij of zij nou eigenlijk wilde. Er leek geen doel achter de handeling te zitten en je bleef wellicht wat verbaasd achter. Of misschien heb je zelf ook wel eens aardig willen zijn voor iemand, zonder dat je wist waarom of waartoe. En dat die persoon je dan aankeek met een onbestemde blik…

Maar wat is dan iemand echt een plezier doen? Is dat wanneer je niet alleen maar tegemoetkomt, maar ook werkelijk het beste geeft? Of juist als je afstand houdt, niks zegt, en laat zijn wat is? Gaat het dan vooral om wat de ander wil? Of is het belangrijker dat je toch even laat zien wat mogelijk is?

Het behagen lijkt zo veeleer een tussenvorm te zijn van het al dan niet willen tonen hoe prettig je in de omgang kan zijn. Maar doordat het een tussenvorm is, lijkt de behaagzucht dan paradoxaal genoeg te leiden naar een schijnvertoning!

Om te weten wat je echt wilt, en om dat dan ook oprecht na te streven met je handelingen in harmonie, kan mijn boek Jouw Geheime G.E.L.U.K. Formule je helpen. Zeker als je de formule en jouw bevindingen met anderen bespreekt, zonder daarbij per sé iemand te willen behagen. Een stukje openheid en eerlijkheid spelen dan een belangrijkere rol.

Dus pas op voor het karaktertype dat we volgende week gaan bespreken!

Tot dan!

Met wijsgerige groet,

Maurits van Sambeek


Twitter Facebook LinkedIn Volgen


De Behagende

De IJdeltuit

De Naarling

De Viezerik

De Wantrouwer

De Zeurkous