De Botterik

De boer kwam binnen maar liet zijn mestklompen netjes buiten staan. De geur kwam echter mee en de vrouw des huizes klaagde dat hij stonk, dat hij beter wat parfum zou gebruiken en zijn hele boerenberoep het beste naar de maan liet gaan.

Er was echter nog een ander persoon aanwezig die zei dat zij niet zo bekakt moest doen. Waarop de vierde aanwezige een harde natte scheet liet, zodat zij allen moesten lachen en elkaar opnieuw verwelkomde met een zoen.

Je kent het wel… van die momenten waarbij een eerste reactie nogal bot kan overkomen. Iets dat wordt gedaan valt verkeerd en wat wordt gezegd krijgt een tegenwerping toegeworpen. De één scheldt half naar de ander, terwijl een derde persoon met een schijnbaar grappige opmerking nog wat extra olie op het vuur gooit. En dan is er dat moment waarop iets onverwachts gebeurt…

* Zo kan een kritische echtgenoot plotseling zijn vrouw te hard terechtwijzen.

* Zo kan er door een ogenschijnlijk nette dame een venijnige opmerking worden geplaatst.

* En zo kan er door een onwetende mens iets worden gedaan dat niet in goede aarde valt.

Een boer met buitenlucht, een kritische kakker, of een onbesuisde onverlaat die graag een scheetje laat… Het maakt niet uit. De Botterik doet zijn ding en laat zich over zaken uit zonder daarbij even van tevoren na te denken over hoe het over zal komen. Ze zijn niet bepaald goed afgestemd op hun omgeving en het lijkt hen koud te laten wat een ander over hen denkt.

Misschien heb je zelf ook wel eens van die momenten gehad dat een Botterik je van je a propos bracht. Of misschien heb je zelf wel eens wat bot gereageerd op iemand die je ongenuanceerd vond overkomen.

Maar wat is dan echte sociale intelligentie? Is het als je altijd maar rekening met een ander houdt? Of juist als je de botte acties van anderen wijselijk weet te weerstaan? Gaat het dan vooral om een afstemmen op de situatie? Of is het belangrijker om eerst in te zien dat niet iedereen zich bewust is van de dingen die ze zeggen en doen?

Het botte handelen lijkt zo veeleer een uiting van onkunde en onwetendheid te zijn, hoewel sommigen er ook wel eens bewust gebruik van lijken te maken. Het getuigen van sociale intelligentie zou dan kunnen schuilen in de kunst van het weten te weerstaan van de onwetende botterik, terwijl je anderzijds het botte handelen nuttig of leerzaam in zou kunnen zetten om iemand op een punt te wijzen.

Daarvoor is echter een dieper inzicht vereist in wat nou werkelijk gelukkig zou maken. Mijn boek Jouw Geheime G.E.L.U.K. Formule kan je daarbij van dienst zijn. Zeker als je de formule en jouw bevindingen met anderen bespreekt. Deze maand van bezinning biedt daar een uitgelezen kans toe.

Maar pas op! voor het karaktertype van volgende week… Want die kan je wel eens ijdel verleiden.

Dus tot volgende week!

Met wijsgerige groet,

Maurits van Sambeek


Twitter Facebook LinkedIn Volgen


De Botterik

De IJdeltuit

De Naarling

De Viezerik

De Wantrouwer

De Zeurkous