Komische Karakterkunde

De kans van slagen leek gering. Er was al vaker een poging gedaan. Maar iedere keer knalde het deksel figuurlijk op de neus met hangende snottebel. Waarom zou het deze keer anders zijn? Had het überhaupt wel enige zin om toch weer te proberen?

Met vallen en opstaan leer je lopen. Met zwalken en zwijmelen leer je de realiteit doorgronden. Met proberen en acteren kun je een nieuwe vaardigheid aanleren... Dat zijn gemeenplaatsen die we voor een kind als normaal beschouwen.

Maar wat vertelt ons dit over hoe we als mens in elkaar steken? En waarom zou een reflectie op deze dingen van belang zijn voor het ervaren van meer levensgeluk, zeker als je wat ouder bent geworden en nog steeds een kinderlijk verlangen voelt om alles maar direct aangereikt te krijgen?

Het helpt om te leren inzien waarom we doen wat we doen. Zeker als je verandering wilt. Of meer en beter wilt ervaren. Of dat nu meer vrijheid, meer geld, geluk, seks of succes is. Of om het even wat dan ook dat je genot en gelukzaligheid geeft, maar dan nóg beter. En het is normaal dat je zo’n verlangen koestert. Waarom zou het anders zijn?

We hebben in de voorgaande blogs al verschillende thema’s besproken die hierbij van dienst kunnen zijn. En in de algemene geschiedenis van het denken over geluk blijken die terugkerende thema’s steeds weer een rol te spelen. Zo is ook de vorming van het karakter er één van. In deze nieuwe reeks zal ik je daarom een aantal karakterschetsen aanreiken die ik ontleen aan een boekje dat ik onlangs heb gevonden.

Deze karakterschetsen zetten je aan het denken over hoe je zelf in elkaar steekt. En hoe je daar, als je dat wilt, verandering in aan kunt brengen ten behoeve van een nieuw te bereiken doel of aan te leren vaardigheid.

Deze nieuwe reeks noem ik: Komische Karakterkunde. Een term die ik ontleen aan het boek dat ik heb gevonden. ‘Komisch’ omdat vele karaktertypen een karikatuur zullen blijken te zijn. En als je hierover leest, zal je ze ook in je omgeving gaan waarnemen. En erom kunnen lachen. Want vaak zal blijken dat hoe serieuzer die typen worden geleefd, hoe grappiger ze eigenlijk zijn. Maar dat wil niet zeggen dat er daarom dan zomaar negatief of neerbuigend over gedaan moet worden. Integendeel. Het kan juist lonen om er zorgvuldig en doordacht mee om te gaan. Vandaar ‘Karakterkunde’.

Ben jij er ook klaar voor, voor een episch leven? Of vind je het allemaal wel best? Kom volgende week terug bij deze blog en duik dieper in je karakter!

Tot volgende week.

Met wijsgerige groet,

Maurits van Sambeek


Twitter Facebook LinkedIn Volgen


Komische Karakterkunde

De IJdeltuit

De Naarling

De Viezerik

De Wantrouwer

De Zeurkous