Transformatie Aan De Twijfel Voorbij

Een bewogen tijd van twijfel en transformatie… zo wordt de huidige tijd waarin we leven vaak geduid. Oude systemen brokkelen af en nieuwe vormen van scholing, bestuur en zakendoen worden uitgevonden. Dit roept bij veel mensen grote vragen op. En die vragen hebben niet alleen betrekking op hun eigen positie te midden van dit gebeuren. Want vaak gaan die vragen ook over de rol die anderen spelen in hun leven. En voorbij het gezeur, de kritiek en het geschreeuw om aandacht, zien de meeste mensen ook wel in dat we eigenlijk allemaal op zoek zijn naar meer liefde en geluk.

Maar over wat het geluk dan is daarover zijn de meningen verdeeld. Want ook al is er veel onderzoek gedaan naar wat het algemene geluk zou bevorderen – of dat dan primair gelegen zou zijn in de vorming van een utopie, een optimaal draaiende economie of het zoveel mogelijk vrijlaten van alles en iedereen zodat ze kunnen doen wat ze willen – het begint allemaal bij hoe je als individu jezelf weet aan te sturen en in harmonie met de mensen in je omgeving weet te leven.

Nou is het natuurlijk zo dat we door onze opvoeding, natuur en cultuur gevormd zijn. En natuurlijk is het zo dat niet iedereen gelijkelijk bij machte is zichzelf aan te sturen of om te vormen. Sommigen kunnen niet voor zichzelf zorgen en zijn afhankelijk van anderen. Anderen helpen daarentegen graag daar waar ze kunnen, hoewel er uiteraard ook mensen zijn die alleen maar aan zichzelf denken. Dat maakt het samenleven tot een complex geheel, want er vindt voortdurend een uitruil van betrekkingen plaats die niet altijd ten goede komt aan iedereen. Bovendien wisselen relaties en omgangsvormen van tijd tot tijd, waardoor oude gedachten en gedragspatronen niet langer blijken te werken en er gezocht moet worden naar een nieuwe balans.

Hoe kun je dan in zo’n complex veld van gebeurtenissen toch aan de onvermijdelijke twijfel voorbij gaan, zonder dat je daardoor onverschillig, egoïstisch of afgestompt raakt? En hoe kun je dan toch een positieve rol vervullen in de transformatie die onvermijdelijk plaatsvindt? Want deelname aan het leven bestaat niet alleen uit nemen, ook niet alleen uit deelhebben of -krijgen, en ook niet alleen uit geven of schenken in de hoop er zelf beter van te worden. En zeker ook niet uit het je geheel en al terugtrekken uit de samenleving, hoewel dat op z’n tijd helemaal niet verkeerd hoeft te zijn. Maar deelname aan het leven is juist een actieve houding ten aanzien van wat het geluk zou kunnen bevorderen, zowel het geluk van jezelf als dat van een ander. Maar daarvoor moet dan eerst wel weer duidelijk zijn wat het geluk zou zijn. En juist daarover ontstaat zoveel discussie. Want wat goed is voor mij, kan minder goed zijn voor jou. Of wat jouw geluk zou kunnen bevorderen, kan op een bepaalde manier het geluk van een ander in de weg staan.

Een voortdurend wikken en wegen, afstemmen en (her)oriënteren is dan ook iets dat ongeacht of je je daar bewust van bent of niet, plaatsvindt. En door het op gepaste momenten bewust te doen, kun je op de momenten dat er misschien geen tijd voor is gemakkelijker intuïtief de goede keuzes maken. Nu we leven in zo’n turbulente tijd van grote veranderingen lijkt het er dan ook op dat een bewustere omgang met jezelf, elkaar en de wereld vruchtbaarder zal zijn dan zomaar direct hetgeen te roepen wat als eerste in je opkomt. Een moment van reflectie, een grondhouding van innerlijke rust, en goede gewoontes die je ‘automatisch’ helpen om sneller de goede keuzes te maken, lijken dan ook de tijdloze oplossingen te zijn voor de tijdelijke problemen waarvoor we ons gesteld zien.

Is het dan niet van het grootste belang dat je eerst en vooral voor jezelf duidelijk hebt wat geluk voor jou betekent? En is het dan niet uitermate handig om te weten hoe die opvatting valt in te passen in de turbulente gebeurtenissen van het alledaagse leven, zonder dat je overrompeld wordt door het ‘lawaai’ van de vele uiteenlopende meningen?

Sinds ik me met dit soort vragen bewuster uiteenzet heb ik meer helderheid gekregen over wat voor mij de beste manieren zouden zijn om met het complexe veld van gebeurtenissen om te gaan. Ook heb ik daardoor meer inzicht gekregen in hoe ik dan mijn eigen geluk in relatie met het geluk van anderen kan blijven bevorderen. En ik heb er de verborgen voordelen waarover ik in mijn vorige blog sprak mee weten vrij te maken, zodat mijn leven nu meer in balans is en ik anderen beter kan helpen met het bevorderen van hun geluk. Mijn aankomende boek is daar een onderdeel van. Want ik ben er sterk van overtuigd dat wanneer meer mensen inzien dat zo’n geheime G.E.L.U.K. formule ook hen vooruit kan helpen, dat zij dan ook in staat zullen zijn het geluk voor zichzelf, de mensen in hun omgeving en zelfs voor de wereld in haar geheel te bevorderen.

Als jij ook inziet dat de huidige wereld inderdaad behoefte heeft aan meer liefde en geluk, en als je daar ook graag een bijdrage aan wilt leveren, schrijf je dan nu gratis in om als eerste bericht te krijgen wanneer het boek beschikbaar is via de knop rechts van dit artikel. De te verwachten datum van verschijning is namelijk rond 30 maart, dus dat is al snel! De lente en de zomer kunnen dan een extra gelukkige tijd voor je worden ;-)

Helaas zullen er toch ook altijd van die momenten zijn dat het even wat minder gaat. Maar hoe je daar dan mee omgaat, wat je dan denkt en doet of misschien juist nalaat, dat is bepalend voor hoe jouw grotere G.E.L.U.K. zich kan blijven ontplooien. Een aantal voorbeelden hiervan zal ik je daarom in de volgende update aanreiken, zodat je er totdat het boek verschijnt toch al wat inspiratie uit kunt halen. Dus tot volgende week!

Met wijsgerige groet,

Maurits van Sambeek


Twitter Facebook LinkedIn Volgen


Reacties

Hey Maurits wat een helder verhaal!!
Mijn complimenten.

En ja ... ik denk ook dat transformatie enkel kan plaatsvinden door bewust te kijken naar patronen, overtuigingen en aannames die door opvoeding, religie (!), maatschappij en cultuur er ingesleten zijn en die we vervolgens zijn gaan zien als ontstaan vanuit ons eigen denken.
Bewust worden, herkennen, erkennen, geeft inzicht. Met inzicht kan een mens bewuste keuzes maken om zo dan veranderingsprocessen op gang te brengen, eerst bij/in zichzelf en vervolgens straalt dat vanzelf de wereld in.
Leven is lessen leren en leefmomenten zijn er om wat ik hier boven omschrijf te gebruiken om te evolueren ...in liefde. Vooral in liefde.

Een hartegroet van Rian van der Eerden. (fan van Maurits ;-)
Rian van der Eerden, op 08-03-18
Dank voor je reactie Rian! Mooi samengevat verwoord. Het hele leven als één wijsgerig moment van mogelijk geluk kunnen zien, lijkt me dan een gouden sleutel om de lessen te kunnen duiden... Wat denk jij hiervan?
Met liefdevolle groet terug :)
Maurits

Transformatie Aan De Twijfel Voorbij

De IJdeltuit

De Naarling

De Viezerik

De Wantrouwer

De Zeurkous